Pinnekjøtt er fantastisk julemat, og i motsetning til ribbe er det veldig enkelt å lage. Synes du det er vanskelig å få til sprø svor og saftig kjøtt, kan det hende pinnekjøtt er julemåltidet for deg. Så lenge du følger med på at kjelen ikke tørrkoker, og i så fall etterfyller vann, er dette retten som i praksis «lager seg selv», og du er nesten garantert et godt resultat.
Nedenfor finner du konseptutivkler Espen Kihle Johansens tradisjonelle oppskrift på pinnekjøtt.
4 Personer
Ingredienser:
1,6 kg Pinnekjøtt (gjerne mer til et sultent lag)
400 g Vossakorv
1 kg Kålrot
250 g Gulrot
45 g Godt smør
6-800 g Mandelpoteer
Kruspersille
Tilberedning:
Pinnekjøtt vannes ut rikelig med rent og kaldt vann i 24-30 timer.
Legg en metallrist eller pinner (kjøpes i dagligvaren) i bunn av kjelen.
TIPS: For en ekstra hyggelig juleopplevelse med familien, kan man gå ut i skogen og finne bjørkepinner. Spikk av barken og legg pinnene i bunn av kjelen – gjerne i to eller tre lag.
Fyll på med vann til nivå med risten/pinnene. Legg over pinnekjøttet og la det dampkoke på svak varme i 2-3 timer til kjøttet løsner fra beina og er mørt. Pass på at det er tilstrekkelig med væske i kjelen underveis, så kjelen ikke koker tørr.
Mens pinnekjøttet damper:
Grovkutt kålrot og gulrot. Kokes mørt i rent vann til grønnsakene er tilstrekkelig møre.
Sil godt av kokevannet. Mos grønnsakene i kjelen sammen med smør.
Tilsett litt av kraften fra pinnekjøttet før du smaker til med salt og pepper etter smak.
Serveres med nykokte mandelpoteter og hakket frisk kruspersille.
Sjyen fra pinnekjøttet benyttes som saus og serveres ved siden av.
Ekstra godt er det om du «sprør» pinnekjøttet i stekeovnen til slutt. Legg pinnekjøttet i en langpanne og sett det på sterk varme, eller med grillfunksjonen, i ovnen i ca. 5 minutter. Pass på så det ikke svir seg.
Vossakorv kuttes i porsjonsbiter og varmes på damp i kjelen pinnekjøttet er kokt i, og serveres varme og gode ved siden av pinnekjøtt og rotmos.
Så enkelt kan du lage et helt fantastisk julemåltid 🙂