I Skandinavia er brente mandler en ren juletradisjon, men sørover i Europa er det vanlig å spise brente mandler året rundt. På glass holder mandlene seg lenge, og derfor er det også perfekt å lage dette som en liten gave til noen du skal på besøk til, en kollega du setter pris på, eller til naboen som var så grei å måke for deg tidligere i uken.
Her følger en enkel og velsmakende oppskrift.
Ingredienser:
500 g mandler
250 g sukker
2 dl vann
Ca. 1-2 ss smør
Slik gjør du:
Finn frem en stor vid kjele, gjerne jerngryte.
Ha mandler, sukker og vann i kjelen og kok opp på høy varme til sukkeret begynner å smelte og vannet begynner å fordampe.
Skru ned varmen og rør jevnt til mandlene er pene og brune.
Sukkeret vil først begynne å se litt tørt og melete ut, men etter hvert smelter det.
Rør hele tiden så det ikke svir seg i bunnen.
Ha i smør mot slutten, så mandlene får en fin glans.
Pensle bakepapir med litt olje.
Hell mandlene på et bakepapir – husk at de er veldige varme. Bre dem utover.
Del mandlene raskt fra hverandre, mens de fortsatt er varme – og før de stivner.
Bruk gjerne to gafler til dette arbeidet.
Avkjøl. Etter hvert kan mandlene legges i glass eller boks med tett lokk.
Tips – som gave kan mandlene pakkes i små cellofan-poser med merkelapp og en hyggelig hilsen.