Når det nye året starter sitter man ofte igjen med mat og tilbehør fra julen, som man kanskje ikke bruker så ofte resten av året. Mange hverdagsretter kan virkelig løftes med noen av julens deilige ingredienser.
I et vanlig norsk kjøleskap er det mange som «brenner inne» med for eksempel grov sennep etter julen. Dette er en ingrediens som fungerer ypperlig i sauser og andre retter. Derfor har vi laget en nydelig klassisk norsk torskerett, med en smakfull sennepssaus ved siden.
Vi håper det smaker!
Oppskriften er beregnet på 4 porsjoner
Ingredienser:
800 g Fersk torskerygg med skinn
8 ss Grovt havsalt
Ertepuré
600 g Frosne grønne erter
40 g Godt smør
Sennepssaus
20 g Smør
20 g Hvetemel
2 dl Helmelk
2 ss Grov sennep
1 ss Dijon sennep
4 ss Saft av frisk sitron
Salt og pepper etter smak
Baconblanding
40 g Bacon
60 g Godt smør
600 g Perlepotet, eller annen småpotet
Persille og tynne skiver reddik til pynt – Kan eventuelt sløyfes.
Tilberedning:
Vend poteter i noen dråper olje, og krydre med salt og pepper.
Bakes i ovn på ca. 180 grader til de er gylne og møre.
Kutt bacon i terninger. Stekes gyllent og sprøtt i pannen.
Tilsett godt smør, og smelt dette inn sammen med baconet.
Varmes opp før servering.
Ertepuré
Gi ertene et raskt oppkok i lettsaltet vann. Sil av kokevannet og tilsett kaldt smør.
Kjøres til en grov puré med stavmikser.
Smak til med salt og pepper. Holdes varmt til servering.
Sennepssaus
Smelt smør i en gryte. Rør inn hvetemel slik at du får en klassisk jevning.
Spe med ca. halvparten av melken. Kok opp under stadig omrøring og rør ut alle klumpene.
Spe med resten av melken og la sausen koke i 5 minutter for å fjerne melsmaken.
Smak til med grov og sterk sennep, salt, pepper og saften av frisk sitron.
Fisken
Fersk torskerygg eller torskefilet porsjoneres i fire fine serveringsstykker.
Fyll et tynt lag med grovt havsalt i bunn av en ildfast form
Legg torskestykket på toppen av saltet med skinnsiden ned.
Bakes i ovn på ca. 180 grader til fisken nesten er bakt helt gjennom. Ta ut formen og la fisken hvile på saltet et par minutter. Løft fiskestykkene ut av formen og fjern skinnet og eventuelt salt som har festet seg på fiskestykkene.
Legg opp