Thanksgiving er dagen i året da amerikanere rett og slett viser sin takknemlighet for det de har. Familier og venner samles til middag, som tradisjonelt består av helstekt kalkun, stuffing, poteter, grønnsaker, tranebærsaus, brun saus og gresskarpai til dessert.
Thanksgiving har vært helligdag i USA helt siden 1863. I noen deler av USA arrangeres det også parader denne dagen, som først ble innstiftet av selveste George Washington i 1789.
For de fleste offentlige arbeidsplasser I USA er Thanksgiving Day en fridag, hvilket gjør at mange velger å ta langhelg. Dagen faller alltid på en torsdag. Den påfølgende fredagen er den mye beryktede Black Friday, som vi etter hvert har blitt godt kjent med her i Norge.
Dersom du har lyst til å feire litt med amerikanerne, har Gunnar Hvarnes, vår kulinariske direktør, satt opp et forslag til hvordan du kan nyte denne smakfulle og deilige retten.
Vi håper det smaker!
Ingredienser
- 1 stor kalkun – gjerne rundt 5 kg.
- 1 meter hyssing
- Sitron
- Salt og pepper
Stuffing
- Sjampinjong
- Bacon
- Kapers
- Persille
- Fløte
- Krydder
Slik gjør du:
Stuffing
Stuffing kan lages i mange forskjellige varianter, og her var vi valgt å bruke sjampinjong, bacon, kapers, persille, fløte og krydder etter eget ønske, for eksempel timian. Stek først bacon og ta det ut av stekepannen. Stek sjampinjongen i godt smør. Tilsett kapers og persille og la det koke inn med ønsket mengde fløte. Tilsett baconet i biter og smak til med salt og pepper. Fyll kalkunen med ønsket mengde stuffing. Bruk gjerne skje for å gjøre det enklere. Knyt deretter bena sammen med hyssing for å lukke kalkunen.
Kalkun
Dersom kalkunen er frossen, må den tines langsomt i kjøleskap i to døgn (48 timer) før bruk.
Når kalkunen er klar, gnir du den inn med godt smør eller en god olivenolje blandet med salt og pepper. Press over litt sitron før du legger kalkunen på en rist i en langpanne. Hell ca. 3 dl varmt vann eller kyllingkraft i langpannen. Denne kraften skal du øse jevnlig over kalkunen under steking.
OBS: Pass på at ikke vannet fordamper. Da må du etterfylle slik at kalkunen ikke svir seg.
Sett kalkunen i stekeovnen på varmluft, 160 grader. En god tommelfingerregel er å beregne omtrent 25 minutter pr. kilo kjøtt, men selve temperaturen overvåker du med steketermometer. Dersom du bruker stuffing i kalkunen bør du beregne noe lengre steketid.
Ikke stol på blindt tiden. Kalkunen er ferdig når den har en kjernetemperatur på 65 grader i den tykkeste delen av låret.
TIPS: Bruk steketermometer for å ha kontroll på temperaturen.
Når kalkunen er ferdig, tar du den ut og lar den hvile i minst 20 minutter før servering.
Server kalkunen gjerne med rotgrønnsaker, tranebærsaus og brun saus (Cranberry sauce and gravy, som amerikanerne elsker), men her kan du bruke andre forskjellige type sauser som også passer til kalkun.