Pastinakken er en rotgrønnsak kjent fra romertiden og var den viktigste stivelseskilden i Norge før poteten kom til landet. Av utseende ser den ut som en hvit gulrot. Pastinakken har en søt, mild smak og er full av næring. Det er en god kilde til C-vitamin og kalium, og har et høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, kostfiber er fint for fordøyelsen, C-vitamin styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium er godt for blodtrykket.
Pastinakk er lett å dyrke hjemme og en fin rotgrønnsak å starte med for nybegynnere. Så frøene så snart jorden er klar på våren siden pastinakken trenger tid til å gro. Pastinakken smaker bedre jo senere du høster, og frost forsterker smakene. Lar du pastinakken overvintre før høsting blir rotgrønnsaken søtere. Les flere gode tips på plantasjen.
Pastinakken er god i puré, bakt i ovn, revet i råkostsalat, i suppe, i wok, i stuinger eller kokt i lettsaltet vann som tilbehør til middag. Med andre ord kan brukes på samme måte som poteten. Husk å skjære ort den indre delen hvis den er seig og treaktig. Pastinakken er i sesong fra august til mars. Test ut våre oppskrifter nedenfor mens pastinakken ennå er i sesong og søt etter vinteren.
https://www.compass-group.no/salat-med-pastinakk-og-linser/
https://www.compass-group.no/pastinakksuppe-med-ingefaer/
Kilder: Bama, Frukt.no og Plantasjen