For at grillsesongen skal bli like bra som forrige må grillen aller først få litt omtanke. Mange glemmer å rengjøre grillen på høsten når sesongen ofte brått slutter. Det er absolutt ingen krise! Følg disse fire tipsene i rekkefølge så blir grillen vårklar og et perfekt matlagingsverktøy for deg som skal imponere gjester.
Start med lokket
Tørk grillen på utsiden med en litt fuktig mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.
Sjekk gasstilførselen
Det er viktig å kontrollere gasslangen for lekkasjer og skader et par ganger i året. Det skal være helt tett når du griller. Er du usikker kan du smøre litt såpeblanding på slangen – litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.
Rengjør brennrør med børste
Når grillen fortsatt er kald kan du rengjøre brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester, helst en ny. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.
Rengjør grillrist
Nå kan du fyre opp grillen! Varm opp og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Sitter det ekstra godt kan du også bruke grillrens og følge produsentens anvisninger.
Oppskrifter for enhver smak!
Nå som grillen er ren og pen kan du endelig trå til med kokkekunstene. Det fine med grilling er at man enkelt kan lage forskjellige retter som tilfredsstiller enhver smak. Med disse rettene satt sammen av vårt matfaglige team er du garantert suksess!
Bakt laksefilet med plommetomat og basilikum
Ingredienser:
Laksefilet
Smør
Plommetomater
Sjalottløk
Fersk basilikum
Fremgangsmåte:
- Fjern skinnet på laksefileten og legg fiskestykke på et stykke aluminiumsfolie. Krydre med salt og pepper.
- Kutt tomat og sjalottløk i skiver og legg de over fisken sammen med litt basilikum.
- Legg noen klatter med smør på toppen og pakk folien godt rundt fisken. Pass på at pakkene er tette
- Grilles på grillen ved medium varme.
Homestyle slider burger med coleslaw
Ingredienser:
Kjøttdeig
BBQ-saus
Salat
Majones
Gulrot
Hodekål
Fremgangsmåte:
- Del kjøttdeig i små burgere! Ha litt vann på en fjøl og form til runde kaker. Klem ut til små, flate burgere.
- Krydre med salt og pepper.
- Stek burgerne i litt smør i steikepanne for å få de litt fastere før du slenger de på grillen.
- Burgerne pensles med bbqsaus og legges på grillen for å ferdigstekes
- Rov salat på gulrot, hodekål og majones.
smak til med tabasco og salt/ pepper. Monter coleslaw, bladsalat og burger i brødet.
Grønt på grillen
Fargerike salater og godt tilbehør gir farge til grillrettene! Alt av grønnsaker som bakes i ovn kan også bakes på grillen. Pakk de grønnsakene du ønsker inn i litt folie med olje, salt og pepper, og kanskje litt hvitløk og sitron, og legg det på grillen. Eller hva med å lage grillspyd? Bare fantasien setter begrensing!
Mangosalat med tomat, chili og lime
1 mango
Cherrytomater
1 liten chilipepper
Vårløk
Lime
Koriander
- Del mangoen i terninger og cherrytomatene i 2.
- Finkutt chili, snitt vårløk og hakk koriander.
- Legg mangoen, cherrytomatene, chili og koriander i en bolle og tilsett revet skall og saft av lime.
- Vend inn vårløken til slutt.
Gode toppinger og sideretter
Chimichurri passer godt til alle typer kjøtt. Drypp litt chimichurri over kjøttet før servering av for eksempel biff. Du kan kjøpe denne kalde sausen som benyttes mye i Sør-og mellomamerika på daglivarebutikken, eller imponere med en hjemmelaget versjon.
Aioli – Tilsett litt chili i denne populære toppingen for en spicy twist.
Kremet mais slår aldri feil! Varm mais med litt smør i en kjele, tilsett litt matfløte og bland til ønsket konsistens med en håndmikser. Snadder!