Det spirer og gror i Kristins grønnsakshage

Høsten er høysesong for noen av de beste norske råvarene og i Kristins grønnsakshage bugner det.

Det bugner i Kristins grønnsakshage

Det startet med jordbær og poteter i en liten del av hagen, men har blitt en oase fylt av blomkål, hodekål, sellerirot, selleristang, purre, rød og gul løk, jordskokk, isbergsalat, reddiker, ruccola, gulerøtter, hvitløk, sukkererter og squash, samt urter som persille, oregano, timian, rosmarin, gressløk og hvitløksgress.

– I tillegg har jeg plommer, epler, rips og masse forskjellige spiselige blomster som blomkarse, stemor og erteblomster. Alt er økologisk, det er veldig viktig for meg.

Ingenting smaker så godt som nyhøstete grønnsaker fra egen hage og Kristin benytter grønnsakene til det fulle.

– Jeg steker og baker grønnsaker, sylter og fermiterer. En av favorittene er bakte rotgrønnsaker og squash med rosmarin og timian. Da trenger jeg ikke kjøtt eller annet tilbehør.

Nordiske råvarer

Kristin gleder seg til å teste ut jordskokken utover høsten da det er første gangen hun dyrker dette. Jordskokken var ganske utbredt i Norge før poteten kom og har de siste årene fått en ny vår. I likhet med det «det nye nordiske kjøkken» hvor matlagingen baseres på ingredienser og råvarer spesielle for det nordiske klimaet.

-Nordiske råvarer for meg er fantastiske råvarer med god holdbarhet som løfter frem smaken uansett matrett, sier Kristin.

Gulrøtter, blomkål og et assortement av løk og urter fra Kristins hage

Nordiske råvarer og smaker er også høstens Around the World-aktivitet i våre kantiner. Råvarer som beter, brokkoli, jordskokk, hjertesalat, gresskar, pastinakk, neper, rotfrukter og kål i alle varianter gir både farge og smak til høstens retter. Kanskje får noen også lyst til å begynne å dyrke selv?

Gode råd mot en bugnende grønnsakshage

– En blir fort bitt av basillen når en dyrker selv, smiler Kristin som har gode råd til spirende grønnsakshageentusiaster.

Det er som med grønnsaker som oss mennesker; får vi vann og næring klarer vi oss fint

-Begynn enkelt, det trenger ikke koste så mye. En enkel kasse med mold og kompost hvis du har det. Det er som med grønnsaker som oss mennesker; får vi vann og næring klarer vi oss fint.Snakk gjerne med naboer eller ditt lokale hagelag, hagemennesker deler villig frø og planter.

Selv sår Kristin i isbokser som hun driver frem på baderomsgulvet. Når nattefrosten er over og det er ca. 10 grader i jorda kan de fleste plantene settes ut.

-Det gjør noe med sjela når en ser hva som vokser frem. Helt fra en sår tidlig på våren til en kan høste nydelige grønnsaker utover sommer og høst. Det er bare å anbefale, avslutter Kristin.

I likhet med Kristin gleder vi oss også over at det er jordskokksesong. Prøv denne oppskriften på jordskokksuppe fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i høst.


4 kjappe med Kristin

Favorittråvare: Hodekål

Favorittredskap på kjøkkenet: Kniv

Beste matopplevelse: Var en gang ute med gode venner på en liten intim restaurant på Bryne som hette Haugtussa. Her fikk vi servert gåsebryst med blåbærsaus og bakte små jærpoteter. Det må være noe av det beste jeg har smakt.

Favorittrett: Hel stekt gås med epler og hjemmelaget rødkål. Det serverer jeg hver julaften.

Del Via:

Les også

Around the world: Japas

Første ATW-aktivitet ut i år er Japas – japansk tapas. Her møtes den spanske og japanske kulturen i et hav av små retter, fylt med spennende smaker.

En sjokoladedrøm

Etter at vår kjøkkensjef på Entra Posthuset var på konfektkurs i regi av Tine i vinter har han perfeksjonert kunsten å lage konfekt.

Around the World: Oktoberfest

Vi tok en hyggelig lunsjprat med Joachim Mayer, Servicemanager på Fornebuporten, for å snakke oktoberfest, mat og selvfølgelig Joachim selv.