5 matredder-tips – slik kaster du mindre mat

Følger du disse 5 tipsene fra Mette Nygård Havres lynkurs i matredding er du på god vei til å bli en matredder.

    1. Bruk sansene – se, lukt og smak

Best før, men ikke dårlig etter! Alt for mye spisbar mat går rett i søpla. «Best før» opplyser om når produsenten mener at maten er på sitt beste, ikke at den er uspiselig eller dårlig etter varen har «gått ut på dato». Det er viktig at vi bruker sansene og lukter, smaker og ser på maten før vi kaster den. Slappe grønnsaker og salat blir for eksempel fine og sprø etter et kaldt vannbad, og meieriprodukter holder ofte i flere uker etter at datoen er passert. Bruk utgått rømme, melk eller fløte og lag deilige vafler. Muggent brød bør kastes, men tørt brød kan få nytt liv med disse oppskriftene. Mat som er lett bedervelig og kan bli helsefarlig etter utgått dato er merket med «siste forbruksdato» Kjøtt som lukter surt skal ikke spises.

 

    2. Ha en fast restedag i uken

Søndagstapas, restetaco, restetorsdag eller spleiselag. Man kan kalle det hva man vil, velge hvilken dag man vil og invitere hvem man vil. Det viktigste er at restene fra ukens middager spises opp slik at maten ikke går til spille. La kreativiteten bestemme og før man vet ordet av det er restedagen den beste dagen i uken.

 

    3. Lag deilig lunsj av restene

Hvor ekstra godt smaker ikke lunsjen de dagene gårsdagens middag, blir neste dags lunsj? Ferskt brød med leverpostei eller knekkebrød med gulost er klassikere, men å kunne pakke med seg litt lasagne, lage en pastasalat eller trylle frem andre herlige varmretter til lunsj setter prikken over j’en (i lunsj).

 

    4. Kjøp nedpriset mat og redd de single bananene

Mange dagligvareforretninger har begynt å selge varer som nærmer seg utløpsdato til nedsatt pris. Dette gir deg som forbruker en gyllen mulighet til å redde mat og spare penger samtidig. Når du først er i butikken plukk også med deg noen single bananer – de smaker herlig i smoothie, bananpannekaker eller bananmuffins

 

    5. La det gå sport i å redde maten!

Hvem i vennegjengen eller familien kan komme opp med den beste restematoppskriften? Eller hvem er rett og slett flinkest til å spise opp maten? Gjør det til en lek og spis deg mett med god samvittighet. Det skal være gøy å være en matredder!

Bonustips: Kontroller temperaturen i kjøleskapet med et godt synlig termometer. Maten holder seg best mellom 0 – 4 grader. Plasser lett bedervelige matvarer nederst i skapet da dette som oftest er den kaldeste delen.

———

Kilder:

Del Via: